Nytt udir.no

Oppgaver – ikke roller

Vi vet at vi har mye nyttig informasjon på nettsiden vår, udir.no. Men vi vet også at det ikke alltid er like lett å finne fram. For å gjøre det lettere å finne fram, må vi sortere informasjonen på en god måte. I tillegg må vi være nøye på å ikke gjenta oss selv.

Hvorfor ikke sortere etter roller?

En tilnærming vi ofte har valgt tidligere, er å sortere etter de forskjellige rollene i barnehage og opplæring.  Når vi har ønsket å nå fram til skolen med viktig informasjon, har vi kanskje laget noe for lærere, noe for skoleledere og noe for kommune og fylkeskommune.

Dette har ikke fungert godt nok. For det første jobber mange av oss i utdanningssektoren med de samme viktige temaene, uavhengig av hvilken rolle vi har. Uansett om vi forsøker å dele informasjonen etter hvem som skal gjøre hva i de forskjellige rollene i skole og barnehage, blir det mye overlapp. Oppgaver som å skape bedre læringsmiljø eller finne og bruke rammeplan og læreplaner er viktig for alle uansett hvilken rolle de har. Vi har derfor ofte endt opp med å beskrive hovedpoengene med litt forskjellige ord, på litt forskjellig måte, på mange forskjellige steder. Det blir mye tekst, mye å lese for dere og mye å vedlikeholde for oss i nettredaksjonen.

En annen utfordring er at rollene ikke er like overalt. Myndigheten til å utføre oppgaver kan være delegert på forskjellig måte fra kommune til kommune. Det er forskjell på store og små kommuner, og det finnes ikke noe fasitsvar på hva som er den beste fordelingen av forskjellige oppgaver.

Sortering etter oppgaver

På nye udir.no prøver vi derfor å ta utgangspunkt i hva som er oppgavene i barnehage, skole og fagopplæring. Vi vil lage nettsider som hjelper dere med å løse de oppgavene dere har i hverdagen, uavhengig av deres stillingstittel.

Vi vil fortsette å beskrive hvem som har ansvar for hva, men vi vil ikke lenger sortere informasjon etter roller som barnehagelærer eller pedagogisk leder. Dere vil derfor finne informasjonen sortert på oppgaver. Disse oppgavene kan være alt i fra å søke om å opprette en ny privatskole, finne all informasjon om et fag, finne ut hvilke elever som har rett på skyss eller gjennomføre ståstedsanalysen i en barnehage.

Her er et eksempel på en side som er strukturert etter oppgaver:

(NB, dette er bare et uferdig utkast!)

Skisse for nettside for å søke om å starte en friskole

Les mer om nye udir.no

 

 

Forrige innlegg Neste innlegg

4 Kommentarer

 • Reply Sigurd Langseth 11. januar 2016 at 11:10

  Hei.

  Jeg jobber med videreutdanning ved UiT.
  Vi linker en del til deres sider, og det jeg ønsker meg er korte lenker til de viktigste sidene.
  Akkurat nå lenker http://udir.no/videreutdanning til Kompetanse for kvalitet – videreutdanningen.
  Men jeg skulle gjerne hatt en like kort lenke til Videreutdanning for PPT, Rektorutdanningen, Lederutdanningen for styrere i barnehagen, og de kommende videreutdanningene for pedaogisk personell i barnehagen.

  Med korte lenker kan man ha de på rekrutteringsmateriell o.l.

 • Reply Klara Furuberg 22. januar 2016 at 10:40

  Hei! Takk for spørsmålet. Her er de andre kortlenkene vi har

  udir.no/rektorutdanning
  udir.no/styrerutdanning
  udir.no/SEVU-PPT

  🙂

 • Reply Hjelp, jeg skal fatte enkeltvedtak – #udirbeta 5. februar 2016 at 08:55

  […] P.S. Det er ikke helt sånn sidene kommer til å se ut til slutt, siden vi holder på å lage nye nettsider. […]

 • Reply Hurra for nytt udir.no! – #udirbeta 20. mai 2016 at 14:36

  […] Oppgaver – ikke roller […]

 • Legg igjen kommentar