Vurdering

Til deg som skal ta eksamen

Nå er det like før du skal ta eksamen, og vi vet at du kan ha mange sommerfugler i magen! Dette blir en viktig dag for deg og framtiden din, om du går på 10. trinn eller på videregående.

På eksamensdagen skal du vise kompetansen du har i faget. Det vil rett og slett si at det du har lært gjennom hele skoleløpet skal du vise under eksamen. Det kan høres ganske så omfattende ut, men har du sjekket kompetansemålene i læreplanen underveis i opplæringen, så er du på rett vei.

Har ditt fag forberedelsesdag?

Det er viktig at du tar deg god tid til å jobbe med forberedelsesmateriellet du får på skolen, kl. 0900, dagen før eksamen. Du skal få veiledning på skolen, og bruk den for alt det er verdt! Men vær også klar over at veiledning er veiledning, og ikke opplæring. Bruk tiden på å finne ekstra informasjon om temaer som du finner nyttig og som du kan bruke for å løse eksamensoppgaven. Om du ikke har forberedelsesdag med utlevert materiell, så er det bestandig en god ide å ta en siste sjekk på kompetansemålene og i eksamensveiledningen.

Bruk hjelpemidler

På eksamensdagen har du lov til å ta med hjelpemidler som har vært en del av opplæringen du har hatt i faget. Gode hjelpemidler kan for eksempel være dine notater, ordbøker, vurderinger fra lærere og annet undervisningsmateriale. Ha rett og slett et godt system i hjelpemidlene du tar med deg eller har tilgang til, slik at du lett finner fram på eksamensdagen.

Du bør likevel ikke tro at hjelpemidler alene bidrar til at du svarer godt for deg. Derfor er det heller ikke noe poeng å ta med en trillebår lastet med bøker som du ikke er godt kjent med. Noen tror at svaret på oppgaven finnes på Wiki eller andre nettsteder, men i dag er ikke eksamensoppgavene laget slik. Det var før.

Eksamen er mer enn fakta

Fakta er viktig, men det er også viktig at du tenker sjøl! Du skal vise din evne til å løse oppgaver og mestre komplekse utfordringer. Du skal vise kompetansen din i konkrete situasjoner. Du kan også måtte drøfte og diskutere et tema. Slik blir du en god medarbeider i arbeidslivet som du etter hvert skal inn i

Bruk kilder

Det er en god ide å bruke kilder i din besvarelse, men da må du også vise hvor du fant teksten. Dette setter enhver sensor pris på. Hvis du bruker andres tekster, helt eller delvis, regnes dette som plagiat og du får lavere karakter. Og det vil du vel ikke? Også vet vi at få jukser på eksamen, men likevel så er det viktig å vite at fusk kan få store konsekvenser.  Du mister både standpunktkarakter og retten til å ta eksamen neste år.

Møt opp i god tid og på rett sted

Det er ganske så opplagt at du må være våken og konsentrert på eksamensdagen, men vi sier det likevel. En god natts søvn med påfølgende frokost er viktig. Sjekk senest dagen før eksamen hvor du skal møte.  Det kan hende at du skal møte andre steder enn der du har klasserommet ditt. Gjør litt ekstra ut av matpakken akkurat denne dagen, og ta med godt med drikke.

Sommer, sommer, sommer

Vi ønsker deg lykke til med eksamen, om du skal opp i en eksamen eller flere, om du skal ha sentralt gitt eksamen eller lokalt gitt, eller begge deler. I løpet av sommeren får du ditt vitnemål, avhengig av hvilket trinn du går på. Du er snart i mål! Det er snart sommer!

Forrige innlegg Neste innlegg

2 Kommentarer

  • Reply Ole Christian Nilsen 23. september 2017 at 01:57

    Hei jeg lurte på om jeg kan få plass fra 15/9-17 selv om det har gått noen dager ekstra. Er veldig motivert og godt voksen så jeg er her for å lære ikke være. Kan begynne når som helst. Mvh O.C.Nilsen

    • Reply Ole Christian Nilsen 23. september 2017 at 02:01

      Håper at det finnes mulighet for en begynnelse på studie den 15.9.17.da jeg føler meg veldig motivert til å begynne omgående. OC Nilsen

    Legg igjen kommentar